Jaki wybrać zestaw głośnomówiący ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • soften
    Classic
    • 2010
    • 28

Ciekawa dyskusja.
    Niemniej jednak trzeba zwrócić uwagę na fakt, że to co pokazuje komputer to tylko jego "wyobrażenie" na temat ilości paliwa, jakie spala silnik (można to kalibrować poprzez obserwacje rzeczywistego spalania, w klasterze). Czynników jest tak wiele, że nie da się tego przewidzieć. Zakładam, że wszystkie nasze dyskusje oparte są na wartościach mierzonych przez tankowanie. W rzeczywiści wartości wskazywane na postoju (w czasie jazdy też) mogą różnic się znacząco, przykładowo: 0,6l/h, po przestawieniu wałka o 5 stopni (wciąż w granicach specyfikacji producenta, to samo paliwo, temp. silnika, ten sam dzień pomiaru): 1l/h. Zużycie w czasie jazdy (wg. komputera): ok 10-15% większe. Jak zatankuje cały zbiornik będę wiedział, jak to się ma do rzeczywistości.
  • mariusz8
    Drive
    • 2009
    • 94

Witam,

Stoję przed wyborem optymalnego zestawu głośnomówiącego do telefonu. Od razu mówię że nie rozmawiam w samochodzie dużo natomiast czasami ktoś zadzwoni i muszę odebrać. Chodzi też o podniesienie bezpieczeństwa i komfortu rozmowy podczas jazdy autkiem. Zestaw musi dobrze współpracować z Nokią E72.

Jakie zestawy macie zamontowane u siebie i jakie się sprawdzają?

Pozdrawiam

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

Ja mam coś takiego:

Doskonale się sprawdza

Komentarz

• shok
        RS
        • 2009
        • 2070
        • Octavia I (1U2)
        • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Ja mam zestaw do ucha za 100zł Nokia i jak ktoś dzwoni to sobie go wkładam do ucha-jest non stop na czuwaniu.Tanio i skutecznie.Na głośnomówiącym wkurza mnie ,że pasażerowie słuchają co mówi nasz dzwoniący

Komentarz

• mariusz8
          Drive
          • 2009
          • 94

Właśnie nie wiem czy lepszy będzie stacjonarny czy może przenośny montowany np. na osłonę przeciwsłoneczną. Parkuję pod blokiem więc za każdym razem bym musiał chować taki zestaw do schowka albo zabierać ze sobą. Druga sprawa to ładowanie. Taka przenośkę trzeba co jakiś czas ładować.

[ Dodano: Sob 20 Lis, 10 23:39 ]
          Zamieszczone przez shok
          Ja mam zestaw do ucha za 100zł Nokia i jak ktoś dzwoni to sobie go wkładam do ucha-jest non stop na czuwaniu.Tanio i skutecznie.
          Jaki masz model słuchawki i co jaki czas musisz ją ładować? Ja mam słuchawkę Nokia BH102 i jest baaardzo niewygodna nie mówiąc już o jakości rozmów.

Komentarz

• tom2212
            RS
            • 2008
            • 3892

mariusz8, ja swoją ładuję poprzez gniazdo zapalniczki i robię to średnio raz w miesiącu. Nie rozmawiam zbyt wiele. Zestaw który używam ma zapinkę taką jak np miarki zwijane i dlatego można go założyć np na osłonę przeciwsłoneczną. Ja tak przynajmniej mam ale można też w innym miejscu.

Komentarz

• Skfarek
              RS
              • 2010
              • 4795
              • Octavia I (1U2)
              • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

mariusz8, ja mam przenośną nokię hf510 śmiga u mnie właśnie z E72. Opcje montażu są trzy: do osłony przeciwsłonecznej, do szyby na uchwycie, do deski rozdzielczej na uchwycie. Uchwyty te same co do telefonu. Zestaw ładuje w sumie raz w miesiącu a chodzi praktycznie codziennie. Ma wyświetlacz więc widać kto dzwoni, zasysa książkę telefoniczną. Wygodny w obsłudze, jeden feler ale może nie doczytałem w instrukcji to ustawianie głośności, tzn. po włączeniu u mnie startuje zawsze na maxa mimo uprzedniej zmiany a dzwoni naprawdę głośno. Do akcji z wrzucaniem do schowka już się przyzwyczaiłem (mam przymocowaną do uchwytu na szybie)
              Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
              6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
              Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Jacek Wo.
                Ambiente
                • 2010
                • 221

Re: Jaki wybrać zestaw głośnomówiący ?

Zamieszczone przez mariusz8
                Witam,

Stoję przed wyborem optymalnego zestawu głośnomówiącego do telefonu. Od razu mówię że nie rozmawiam w samochodzie dużo natomiast czasami ktoś zadzwoni i muszę odebrać. Chodzi też o podniesienie bezpieczeństwa i komfortu rozmowy podczas jazdy autkiem. Zestaw musi dobrze współpracować z Nokią E72.

Pozdrawiam
                Mam Nokia CK-7W, zamontowany gdzieś pod schowkiem. Działa z każdą słuchawką przez BT lub ze starszymi Nokiami po kabelku z dedykowanymi uchwytami ...
                Nie ma wyświetlacza i ani książki telefonicznej, moizantylko wybrac ponownie ostatni numer.
                Z zalet - jest podłączone do oryginalnego radia, wycisza je i przekazuje głos na głośniki radia, ma mikrofon do zamontowania gdzies koło lusterka czy na słupku koło kierowcy - przez to jest bardzo dobra jakość rozmów.

Tylko jest dość drogi (250-300 PLN?) i chyba już trudno dostępny ...

Komentarz

• Big
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 6389

Również mam Nokię CK7W i bardzo sobie chwalę ten zestaw. Działa bezawaryjnie, ma dobry mikrofon i jest bardzo prosty w uzytkowaniu , co jest bardzo ważne podczas prowadzenia auta.
                  Taki sam zestaw ma mój ojciec w swoim samochodzie i również chętnie z niego korzysta i sobie go bardzo chwali.
                  Czarny Elegance

Komentarz

• mg1976
                    Drive
                    • 2007
                    • 74

Ja od kilku lat korzystam z Parrota CK3100 i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę. Nie wiem jak ewentualna współpraca z E72, ale od lutego mam E75 i wszystko jest OK. Z poprzednimi Nokiami też nie było żadnych problemów.
                    Załączone pliki

Komentarz

• skalar
                      Rider
                      • 2010
                      • 575

ja szukam do nokii n95.
                      co polecacie.?

Komentarz

• kurczak1985
                        Rider
                        • 2009
                        • 300

Zamieszczone przez skalar
                        ja szukam do nokii n95.
                        co polecacie.?
                        To samo co wyżej koledzy napisali

Miałem okazję używać zestawu głośnomówiącego przypinanego na osłonę przeciwsłoneczną i normalny zestaw głośnomówiący z mikrofonem, głośnikiem i łączącymi je kabelkami.... (CK-7W)
                        Jakość rozmów dla obu stron jest nieporównywalnie lepsza na CK-7W no i nie trzeba nic ładować

Komentarz

• shok
                          RS
                          • 2009
                          • 2070
                          • Octavia I (1U2)
                          • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

Jaki masz model słuchawki i co jaki czas musisz ją ładować? Ja mam słuchawkę Nokia BH102 i jest baaardzo niewygodna nie mówiąc już o jakości rozmów
                          BH 105 dzwiek jak dla mnie ok.Minus to żelowe to coś co jest w uchu.
                          Mi schodzi z reszty urządzenia.Wcześniej miałem też Nokia i wszystko było plastikowe-było to wygodniejsze.Ale gdzieś to zgubiłem 8) Ja wiecznie coś gubie
                          Ja ładuje codziennie bo przychodze do domu i podłanczam odrazu telefon i zestaw( nie jest to obowiązkowe).Wydzwaniam kilka godzin dziennie. :lol:

Komentarz

• mariusz8
                            Drive
                            • 2009
                            • 94

[/quote]

Jakość rozmów dla obu stron jest nieporównywalnie lepsza na CK-7W no i nie trzeba nic ładować [/quote]

No właśnie dlatego bardziej przekonują mnie zestawy stacjonarne np. takie CK-7W. Prościutki zestaw w całkiem atrakcyjnej cenie ok.150zł na Allegro. Muszę przemyśleć czy rzeczywiście potrzebuję informację kto dzwoni (chodzi o wyświetlacz i książkę telefoniczną).
                            Jak wygląda montaż zestawu CK-7W w O2? Czy jest trudny i gdzie się podłączacie w celu wyciszenia radia przy połączeniu? Jak puścić sygnał na głośniki? Da się wykonać montaż we własnym zakresie?

Komentarz

• Jacek Wo.
                              Ambiente
                              • 2010
                              • 221

Jakość rozmów dla obu stron jest nieporównywalnie lepsza na CK-7W no i nie trzeba nic ładować [/quote]

No właśnie dlatego bardziej przekonują mnie zestawy stacjonarne np. takie CK-7W. Prościutki zestaw w całkiem atrakcyjnej cenie ok.150zł na Allegro. Muszę przemyśleć czy rzeczywiście potrzebuję informację kto dzwoni (chodzi o wyświetlacz i książkę telefoniczną).
                              Jak wygląda montaż zestawu CK-7W w O2? Czy jest trudny i gdzie się podłączacie w celu wyciszenia radia przy połączeniu? Jak puścić sygnał na głośniki? Da się wykonać montaż we własnym zakresie?[/quote]

Sam montaż jest prosty, jeśli ktoś cokolwiek z elektryką samochodowa robił ...

A co do głośników:
                              a) wycisznie = tel mute - praktycznie wszystkie radia to mają, jest zawsze opisane w rozpisce złącza radia

b) puszczenie sygnału na głośniki - to raczej domena "odbiorników dedykowanych"
                              Najczęściej są to styki w środkowej części segmentu C złącza ISO, w instrukcajch do radyjek opisane jako "Tel in +" oraz "Tel in -"
                              Pięknie masz to np. tu:

Komentarz

• Skfarek
                                RS
                                • 2010
                                • 4795
                                • Octavia I (1U2)
                                • AXR 1.9 TDI PD 101 KM

mariusz8, jak chcesz to mam ck7w do sprzedania, zdemontowane bo poprzednio śmigało w corsie, jak coś wal na pw
                                Moje MU: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=586830#586830
                                6n leichtwagen: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=886072#886072
                                Rozpórki, mocowania foteli: http://gorny-sport.pl/

Komentarz

• Krzycho-63
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 628
                                  • Superb II (3T4)
                                  • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez mg1976
                                  Ja od kilku lat korzystam z Parrota CK3100 i złego słowa o nim powiedzieć nie mogę. Nie wiem jak ewentualna współpraca z E72, ale od lutego mam E75 i wszystko jest OK. Z poprzednimi Nokiami też nie było żadnych problemów.
                                  Mam dokładnie taki sam.Pracuje bez problemu nawet z telefonami,których brak w zestawieniu.Zaletą jest możliwość aktualizacji oprogramowania.Polecam.
                                  Skoda Superb II Ambition
                                  2.0 TDI CR 170 KM

https://www.facebook.com/kjautoelektronika/

Komentarz

• grzes74
                                    Ambiente
                                    • 2009
                                    • 176
                                    • Rapid (NH3)

Witam,

Pozdrawiam
                                    Ja jeszcze nie mam ale szukam multipointa: dwie komórki jednocześnie. Mam na oku samsunga HF 1000 - zastanawiam się bardzo poważnie.

W Fiacie miałem blue&me - i to działało bardzo ok.

I powiem tak że do homologacji nawet w Fabiach "zaślepkach" 1.2 HTP - powinni takie coś obowiązkowo dodawać.
                                    Brakuje mi tego w Skodzie.
                                    pozdrawiam
                                    Grzes
                                    polecam :

www.octavia-forum.de
                                    www.skodacommunity.de
                                    www.briskoda.net........

Komentarz

• mariusz8
                                      Drive
                                      • 2009
                                      • 94

Zamieszczone przez grzes74
                                      Witam,

Pozdrawiam
                                      Ja jeszcze nie mam ale szukam multipointa: dwie komórki jednocześnie. Mam na oku samsunga HF 1000 - zastanawiam się bardzo poważnie.

W Fiacie miałem blue&me - i to działało bardzo ok.

I powiem tak że do homologacji nawet w Fabiach "zaślepkach" 1.2 HTP - powinni takie coś obowiązkowo dodawać.
                                      Brakuje mi tego w Skodzie.
                                      Sprawdz zestawy JABRA. One obsluguja dwa telefony.

Komentarz

• kurdesz
                                        Classic
                                        • 2005
                                        • 27

Ja z kolei używam teraz Ericsson HCB-400 i nie polecam. Irytujące dźwięki wydaje i jakoś nie potrafię tego zmienić.

Komentarz

• adamusek
                                          Rider
                                          • 2010
                                          • 331

Ja uzywam LG HFB-500
                                          Calkiem przyzwoity i co najwazniejsze ma ladowanie przez solara wiec orzez szybke sie laduje caly czas
                                          Prowadzi NaviExpert Lifetime
                                          Ostrzega Yanosik
                                          Nagrywa Vicovation TF-2 EZ

Komentarz

• darciowawa
                                            Drive
                                            • 2010
                                            • 60

Zamieszczone przez skalar
                                            ja szukam do nokii n95.
                                            co polecacie.?
                                            Ja mam N95 i CK-15W idealnie dziala
                                            Darek

Komentarz

• zbig10101
                                              Drive
                                              • 2009
                                              • 45

a ja uzywam radia Kenwod bt50u do komunikacji z telefonem HTC i jestem zadowolony.

Komentarz

• Arti23
                                                Elegance
                                                S_OCP Member
                                                • 2005
                                                • 892
                                                • Superb II combi (3T5)
                                                • CFGB 2.0 TDI CR RS 170 KM

w poprzedniej Skodzie miałem zestaw Nokii CK-7W i byłem bardzo zadowolony.
                                                montowałem go sam, w zestawie są złączki którymi podpina się do zasilania radia, trzeba tylko dorobić pin do kostki ISO w radyjku żeby działało Tel Mute. najpierw chodziła po kabelku z dedykowanym uchwytem z Nokią 6230 a później po BT z Nokią N73, N95 8G oraz N65. Teraz w O2 mam ori Skody i zbytnio nie jestem zadowolony. Chodzi bo BT bo do HTC Desire nie ma uchwytów. Dźwięk jest ok ale nie wiem czemu bez żadnej przyczyny potrafi się rozłączyć z telefonem i po 1-2- minutach znowu połączyć, i tak np co 10 minut. Nie wiem za bardzo o co chodzi
                                                Skoda Octavia II Combi 2.0 TDI BKD DSG (172/395) by R-Motors-klik

Komentarz

Pracuję...